pühapäev, mai 30, 2010

Brothers (2009)


Film kahest vennast. Üks on halb ja teine on hea. Üks on teel Afganistani järjekordsele sõdurikäigule ..teine on samas just vabanenud vanglast ennetähtaegselt.
Läheb nagu ikka sellistes filmides. Palju draamat ja üllatavaid sisulisi keerdkäike. Jim Sheridan juba lihtlabast filmi ei tee. Mind kahjuks jättis siiski pigem külmaks. Võibolla on sellest USA inimeste sõjatragöödiast liiga palju kirjutatud, pildistatud ja filmitud. Umbne oli vaadata. Oleks nagu juba näinud ja ei peaks enam vaatama. Eks kõigil ole raske. Toby McGuirre ja Jake Gyllenhaal on tõesti sarnased. Sobisid vendadeks küll.

5.

5 kommentaari:

joonas ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
joonas ütles ...

Sõjateemalise draamana polegi see niivõrd ameerikalik, kuivõrd üldinimlik - tegu on ikkagi taani filmi riimeigiga. Hea-halva dualism pole siin ka minu meelest päris nii lihtne ja ühene. Mis puutub teatud umbsusse, siis ehk on idu seal, kuhu viitab tähelepanu ka Sheridani filmi muidu kõrgelt hindav Roger Ebert - et asi on ehk liigagi well-made ja viimistletud. Taanlaste originaal olevat toorem, dogmalikum ja elulisem.

Darius ütles ...

Taani kunstkino mõjutusi pidi õnneks või kahjuks ikka luubiga taga otsima. Ameerikas tehaksegi vist kahte sorti filme praegu. Hollywoodi blockbusterid ja siis sellised natuke uimaseid draamasid.

joonas ütles ...

Suur osa USA kinost mahub vist tõesti nende kategooriate alla. Ise oskaks eranditena esmajärjekorras välja pakkuda näiteks dokid "Cove" ja "Might Get Loud" ning Herzogi "Bad Lieutenanti". Jarmuschi aeglus on nii äärmuslik ja programmiline, et ta teda vist ka natuke uimaseks nimetada ei saa. Ei tea ka, kas draamaks.

Ühelt poolt on küsimus selles, mis üldse meie silme ette jõuab. Kinolevis on see peaaegu ainult Hollywoodi masstoodang. Teisalt oleks huvitav teada, mis su kahe määratluse alla ei mahu. Sõltumatu žanrikino ja autorifilm? Või milliseid draamasid sa pead mitteuimasteks? Teatav uimasus kuuluks justkui žanri juurde.

Darius ütles ...

Ega eriti muid ei teagi. Tavaliselt näeb ja leiab üles selliseid film, kus mängib mõni suurstaar väikses filmis. Noh näiteks Woody Harrelson teenib elatise filmidega Zombieland ja 2012 ja siis teeb midagi südamele ka näiteks The Messenger ja The Walker.

Eks see naiivselt kõla, aga mis teha:)